Lehet egy új városrésszel több?
Hallgatói tervezői pályázat
Hamarosan indul az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb mértékű fővárosi beruházása. Az észak-csepeli és dél-pesti területen sosem látott ötletekkel és megvalósításban egy új városrész születik. A Déli Városkapu Fejlesztési Program megvalósításával éveken belül ez a terület lehet Budapest leginkább felkapott része. A teljes terület megtervezésére folyamatban lévő nemzetközi tervpályázattal párhuzamosan a napokban tervezői pályázat indul építész hallgatók számára.
A Fejlesztési Program legfontosabb eleme a több ütemben megépülő, 12.000 férőhelyes Diákváros, amely a fővárosban évtizedek óta hiányzó és a felsőoktatás fejlesztésében is fizikai korlátot jelentő kollégiumi férőhelyeket bővíti. A Diákváros felgyorsítja a területen egyébként is szükséges infrastrukturális beruházásokat, az egészségmegőrző, egészségtudatos városfejlesztés figyelembe vételével a „zöld megoldások”, parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé tétele kerül előtérbe.
A Fejlesztési Program masterplanjének megtervezésére jelenleg is zajlik egy nyílt, nemzetközi tervpályázat, a versenyen neves magyar - építészekből, urbanisztikai, közlekedési és kertészeti szakemberekből álló - alkotógárdák és világhírű külföldi tervezőcsapatok vesznek részt.
A nemzetközi tervpályázattal párhuzamosan hallgatói pályázat indul. A pályázaton nem a teljes terület fejlesztési terveit kell elkészíteni, a jelentkező csapatoknak a Diákvároshoz kapcsolódó projektek közül kell egyet kiválasztaniuk és az elképzeléseket kidolgozni. A hallgatói pályázat célja olyan javaslatok, elképzelések begyűjtése, megismerése, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy beépüljenek a Budapest Diákváros projekt mestertervébe.

Az I. díjas pályaművek benyújtója számára a Kiíró lehetőséget biztosít a Masterplan pályázat nyertesével tartandó workshopon való részvételre, ahol személyesen ismerhetik meg a Masterplan tervezésének folyamatát, találkozhatnak a tervezőkkel és maguk is bemutathatják pályaművükben javasolt ötleteiket, gondolataikat.
A Pályázók a kiírással és a hallgatói pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdésekkel a Pályázati Kiírás 2.6. pontjában megjelölt időpontig a hallgatoipalyazat@kkbk.hu email címen fordulhatnak a Kiíróhoz.
A pályaműveket 2019. február 04. hétfő 23:59 óráig kell elküldeni a hallgatoipalyazat@diakvaros.hu email címre - a formai előírásokat betartó - PDF formátumban.